Khamis, 24 Mac 2016

Asam Rebus Bendi Yang Mudah dan Menjimatkan Masa

Salam. 

Tarikh 25-Mac-2015.

Hari Jumaat biasanya merupakan hari yang paling singkat bagi Meen. Cepat betul masa berlalu meninggalkan kita. 

Jadi, pada hari ini, Meen bercadang untuk masa yang mudah-mudah sahaja. Memang kebiasaannya pun, Meen hanya akan memasak (atau boleh dikatakan pandai memasak) yang mudah-mudah sahaja.

Jom Meen kongsikan resipi hari ini. 


Asam Rebus Bendi

Asam Rebus Bendi

Bahan-Bahan Untuk Asam Rebus Bendi
Bahan-Bahannya:
  • Bendi 
  • Sebuku Lengkuas
  • 1 biji Bawang Merah
  • 1 inci Kunyit
  • 5 batang Cili Kering
  • 1 inci Halia
  • 1 sudu besar Udang Kering
  • 1 inci Belacan
  • 3 kepin Asam Keping

Cara Penyediaanya:
  1. Sediakan bendi, bersihkan dan dipotong-potong.
  2. Jerang air di atas api.
  3. Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan tadi kesemua sekali kecuali cili kering.
  4. Biarkan mendidih semula.
  5. Masukkan bendi.
  6. Kemudian barulah dimasukkan cili kering (Meen biarkan cili kering tanpa dipotong-potong kerana tak mahu bijinya bersepah).
  7. Perasakan dengan garam.
  8. Sedia untuk dihidang.




Selain mudah untuk disediakan, ianya juga menjimatkan masa kerana mengambil masa yang singkat. Bolehlah diselitkan di dalam jadual harian hari ini untuk melaksanakan tugasan yang lain.

Asam Rebus Bendi ini juga sihat untuk dimakan seisi keluarga.

Selamat mencuba.

Manisnya senyum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan