Salam.
Tarikh 13-September-2016.
Bila layan resipi kek coklat.
Resipi ni sebenarnya Meen ambil daripada blog http://www.azlitamasammanis.com/. Setelah segala data-data di dalam tablet "canggih" Meen terpadam, termasuklah juga resipi turun temurun "kek Coklat" air tangan mak, Meen terpaksa mencari resipi yang mungkin boleh Meen gunakan kerana teringin benar untuk merasa Kek Coklat Lembap sendiri. Terima kasih kepada Puan Azlita kerana berkongsi resipi.
Jom Meen kongsikan.
Resipi Kek Coklat yang Lembap
Meen maklumkan dahulu, terdapat 4 kumpulan bahan dalam menyediakan Kek Coklat ini.
Bahan-bahannya:
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B
3 biji telur (digunakan kuning dan putih)
400 gm gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 ml susu cair (Meen gunakan susu segar)
250 ml minyak (Meen gunakan minyak masak biasa kerana ketiadaan minyak jagung yang lebih baik untuk kesihatan badan)
2 sudu besar susu pekat manis
Bahan D
250 ml air panas (atau secawan air panas)
Cara Penyediaan:
#1. Sediakan Bahan A, diayak dan diketepikan.
#2. Satukan Bahan B, dipukul sehingga putih (Meen hanya menggunakan whisk sahaja) dan kemudian dicampurkan Bahan C pula ke dalamnya.
#3. Masukkan Bahan A (tepung) ke dalam Bahan B dan Bahan C tadi dan digaul rata menggunakan spatula sahaja.
#4. Akhir sekali masukkan air panas dan dikacau rata.
#5. Tada! Siap!
Apabila hendak membakar, sediakan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dan dialaskan dengan kertas minyak.
Panaskan terlebih dahulu ketuhar pada suhu (160-175) darjah C bergantung kepada ketuhar anda selama (30 - 60 minit).
Untuk memastikan Kek Coklat telah dimasak sempurna, cucukkan lidi di tengah-tengah kek dan keluarkan. Sekiranya lidi yang dikeluarkan bersih, bermakna kek anda telah pun masak.
Semasa membakar, jangan dibuka tutup penutup ketuhar untuk mengelakkan kek menjadi bantat.
Inilah hasilnya cubaan pertama Meen.
Manisnya senyum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan