Rabu, 24 Februari 2016

10 Makanan Untuk Merangsang Susu Badan

Salam.

Tarikh 25-Februari-2016.

Bulan Februari hampir ke penghujungnya. Apa agaknya yang telah sahabat semua lalui?

Apa pun juga yang kita lalui, hadapilah dengan tenang dan jangan lupa untuk memohon petunjuk daripada Ilahi. Semoga kita semua diberi kekuatan untuk melalui hidup ini dengan penuh pengabdian kepadaNya.

Affan My Son

Bercerita mengenai anak. Pada 3 Mac nanti, Affan bakal berusia 9 bulan. Terasa begitu pantas betul masa berlalu. Affan eksklusifnya diberikan susu badan sepenuhnya kerana Meen bercuti tanpa gaji sekarang. Sehinggalah nanti Meen akan masuk bekerja semula, Affan akan diberikan susu formula oleh pengasuhnya. Tetapi bila bersama dengan Meen, sudah tentulah tiada pilihan yang lain selain yang terbaik buat Affan iaitu susu ibu.

Jadi, bagaimana untuk ibu merangsang penghasilan susu supaya anak lekas kenyang dan tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk menyusu?

Jom Meen kongsikan 10 makanan yang boleh dimakan oleh sahabat bergelar ibu untuk merangsang penghasilan susu.

Credit to Google

10 Makanan Untuk Merangsang Penghasilan Susu Badan

  1. Kalsium - Susu dan hasil tenusu, ikan yang tulangnya boleh dimakan (seperti sardin dalam tin, ikan bilis), kacang, dan hasil kacang termasuk dhal, tauhu dan tempe, sayuran seerti bayam, cekur manis, sawi, daun ubi, kailan dan brokoli, produk diperkaya dengan kalsium seperti susu berkalsium tinggi, yogurt, bijiran, biskut dan nasi.
  2. Zat Besi - Kerang, ikan bilis, hati, daging tanpa lemak, ayam, telur, kacang kuda, tauhu kering pucuk paku, peria, bayam dan kangkung.
  3. Iodin - Makanan laut seperti kerang, kupang, ikan air laut, telur, daging, susu, kekacang, sayuran.
  4. Zink - Daging, ikan, kerang, kekacang dan bijirin.
  5. Folat - Sayuran berdaun hijau, kacang bendi, asparagus, kekacang, hasil bijirin dan hati.
  6. Vitamin A - Hati, susu, telur, buah-buahan berwarna kuning dan merah (magga, betik), sayuran berwarna kuning dan merah (lobak, labu), dan sayuran berdaun hijau.
  7. Vitamin B1 - Ragi, kekacang, produk yang diperkaya seperti roti, bijirin dan biskut.
  8. Vitamin B2 - Kekacang (kacang kuda, soya, kacang merah dan kacang hitam), daging dan telur ayam.
  9. Vitamin B3 - Daging, hati, ikan bilis, kekacang, bijian penuh dan tepung gandum mil penuh.
  10. Vitamin E - Minyak sayur, kacang dan bijirin.
Credit to Google

Semoga sahabat dapat mempelbagaikan pengambilan makanan berkhasiat sehari-hari. 

Tetapi untuk lebih mudah, makanlah kurma kerana di dalamnya memang terkandung banyak khasiat buat kita.

Manisnya senyum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan