Sabtu, 6 Jun 2015

Daging Lada Hitam

Daging Lada Hitam

Bahan-bahannya:

  • 200gm daging lembu
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • Air secukupnya (setengah cawan atau kurang)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Cara Penyediaannya:
  1. Panaskan sedikit minyak (sekadar untuk menumis bawang putih dan juga lada hitam).
  2. Tumiskan bawang putih dan lada hitam yang ditumbuk sekali.
  3. Masukkan kicap manis dan kicap pekat.
  4. Masukkan pula air secukupnya (setengah cawan atau kurang).
  5. Masukkan daging sehingga daging menjadi hampir kering.
  6. Layurkan bawang besar yang dihiris.
  7. Perasakan dengan garam secukup rasa.
  8. Sedia untuk dihidang.
  9. Selamat mencuba.
Manisnya senyum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan